در سالهای اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز با توجه به هدف قرار دادن هویت فرهنگی و تاریخی ملت ایران از طرف برخی کشورها به پیشنهاد شورای فرهنگ عمومی، ۱۰ اردیبهشت سالروز اخراج پرتغالی ها از تنگه‌ هرمز را به عنوان «روز ملی خلیج فارس» نام گذاری کرد.

ازاین جهت روز ۱۰ اردیبهشت در ایران روز ملی خلیج فارس نامگذاری شده که سالروز اخراج پرتغالی ها از تنگه هرمز و خلیج فارس است و در واقع نقطه عطفی در جهت مقابله با متجاوزان و دشمنان ایران اسلامی است.

امسال پس از دو سال بیماری کرونا قرار است نشست های علمی وتخصصی برای تبیین این موضوع در هرمزگان و حتی در سطح ملی برگزار شود و نام این چراغ پر فروغ این هرگز خاموش نشود چرا که برخی شیطنت ها همواره درپی تحریف این نام  هستند.

در حالی که دشمنان و بدخواهان ایران اسلامی، تلاش گسترده ای را برای خدشه دار کردن نام اصیل خلیج فارس انجام دادند اما اسناد محکم تاریخی و نقشه های کهن جغرافیایی تاکید دارند که اصالت نام خلیج فارس قابل کتمان نیست.
خلیج فارس به عنوان یکی از مهم ترین آبراه ها و مناطق راهبردی در سطح جهان، همواره برای ایرانیان مایه غرور و افتخار بوده، مردم ایران هزاران سال است که در کنار آب های نیلگون خلیج فارس زندگی کرده و از مواهب بیکران آن بهره‌مند شده اند.
خلیج فارس علاوه بر داشتن منابع عظیم انرژی و اهمیت اقتصادی، از تاریخ و فرهنگی کهن و منحصر بفرد برخوردار است که این فرهنگ را می توان در مردمانی که در کنار آن می زیستند، مشاهده کرد لذا هویت فرهنگی و هنری کم‌نظیر مناطق همجوار با خلیج فارس، مقوله ای است که باید در حفظ و ترویج آن کوشا باشیم تا نسل در نسل این فرهنگ کهن منتقل شود.
دشمنان ضمن بهره‌برداری و بهره‌کشی از منابع و کشورهای منطقه با ایجاد دو دستگی همواره در پی اختلاف افکنی بین همسایه ها بوده که برخی افراد ناآگاه با موج سواری و همراهی کردن بیگانه گاه از هویت تاریخی یک منطقه غفلت می کنند و می خواهند عنوانی جعلی به نفع خود مصادره کنند.
اینها جز دلخوشی آنی و سو استفاده از یک موقعیت تاریخی چیزی برای آنان به ارمغان نمی آورد ولی در عوض دشمنان همانند خیلی از نقاط دنیا که غارت کردند درصدد خارج کردن منابع عظیم این منطقه و اختلاف افکنی بوده و هستند.
ای کاش کشورهایی که درپی این موضوع خود را وارد بازی های این کشورهای بیگانه کرده اند، دست دوستی و اتحاد برای آرامش و آسایش به سوی مردم منطقه دراز می کردند و دست رد به سینه بیگانه می زدند که بیگانگان برای این منطقه ماندگار نیستند.

 این نکنه حائز اهمیت است که خلیج فارس بواسطه اهمیت منابع زیر دریا و روی دریا از گذشته دور تاکنون نقطه کانونی جهانگردان و حتی متجاوزان به حقوق ملت های منطقه بوده و هنوز هم این داستان وجود دارد ونام خلیج فارس یا همان Persian gulf یک نام بامسمای ایرانی و تمدنی بوده که بر تارک نقشه جهان برای همیشه با همین نام درخشیده و پس از این نیز جاودانه خواهد ماند.

 درخشندگی نام خلیج فارس همانند یک نگین

بدخواهان بدانند که در واقع امروز نماد و نشانه غیرت و اقتدار یک ملت در دفاع از داشته ها و میراث جاودان تاریخ خود است که ثابت کرد که در زمینه تحریف نام خلیج فارس نیز همانند سایر رخدادها تا پای جان بر سر این آرمان ها و داشته های خویش خواهد ایستاد.
خلیج فارس نگین درخشنده و سرزمین آب های نیلگون کشور جمهوری اسلامی ایران است که در طول سال های متمادی از نقاط راهبردی و حساس منطقه بوده و از این نظر منطقه ای پر اهمیت در جغرافیای منطقه محسوب می شود که همواره مورد توجه همگان است.
اگر چه در طول سال های گذشته چشم دشمنان به این منطقه دوخته شد اما دلاورمردان و پاسداران مرزهای کشور اجازه تحرک و تعدی به هیچ نیروی نظامی و غیر نظامی را نداده است و تا پای جان در حراست و پاسداری از آن ایستاده اند.
شاهد بودیم وقتی موسسه ای در اطلس جهانی نام خلیج فارس را تحریف کرد چگونه با خشم و اعتراض مردمی مواجه شد چرا که این تحریف غیرعلمی جز با تحریک برخی از کشورهای دون پایه منطقه چیز دیگری نبود.

 هشت هزارسال قدمت خلیج فارس

آرتور ویلسن تاریخ‌نگار انگلیسی بر این باور بود که هیچ آبراهی چه در گذشته و چه امروز برای تاریخ و جغرافی دانان، پژوهشگران و جهانگردان، اهمیتی بیشتر از خلیج فارس نداشته است و این آبراه از هزاران سال پیش از هویت ایرانی برخوردار بوده است.
آثار باستانی برجای مانده از شهرهای کرانه خلیج فارس بیانگر وجود فرهنگی به قدمت ۸ هزار سال در کرانه ‌های این دریا دارد و نام خلیج فارس در دوران امپراتوری پارس شهرت جهانی یافته است،در نیمه نخست سده ۲۱ میلادی با کاهش اندوخته‌ های سرزمین‌های دیگر از جمله آلاسکا و دریای شمال بر جایگاه راهبردی و اقتصادی منطقه خلیج فارس افزوده شد.
سازه های بنیادی که از دیرباز توجه کشورهای استعمارگر جهان را به این دریا کشیده است، جایگاه استراتژیک یا اکونومیک آن بوده که انگیزه ای شد تا کشورهای اروپایی درجستجوی سودهای کلان و رخنه در سرزمین‌ های شرقی به این منطقه سرازیر شوند.
خلیج فارس از روزگاران کهن دروازه اصلی ورود و خروج فرهنگ، تمدن، اقتصاد و سیاست ایران بوده و بالندگی دولت مرکزی ایران، همواره به حضور توانمند سیاسی در جهان از اهمیت ویژه ای برخوارد بوده و جایگاهی برای چالش ریشه ای با قدرت‌های سیاسی استعماری شده است.
نام های جغرافیایی بخشی از تاریخ، جغرافیا، اساطیر، فرهنگ و آیین های یک ملت هستند با نگاهبانی از آنها همچون نگهداری از آثار باستانی به عنوان اندوخته‌ها و میراث انسانی بایسته است، بنابراین هرگونه تغییر نام های تاریخی کهن همانند ویران ساختن آثار باستانی، گام های نکوهیده است.

 اختلاف افکنی بر سرنام تاریخی خلیج فارس از کجا آغاز شد
اختلاف های ایران با انگلیس در دوره پهلوی درباره مسایل مختلف در خلیج فارس زمینه ساز برخی سیاست های توطئه آمیز این کشور شد و سرانجام طرح جعل نام خلیج فارس در پی تحول های پس از جنگ جهانی دوم به وقوع پیوست و نخستین بار «سرچارلز بلگریو» کارگزار این کشور در خلیج فارس، در راستای تأمین منافع کشورش و ایجاد شکاف میان کشورهای حاضر در منطقه، نام این دریا را تغییر داد.
تاریخ گواه و شاهد جنگ های مختلفی در منطقه خلیج فارس بوده که استعمارگران انگلیسی و پرتغالی، مفتضحانه از دلیر مردان ایرانی از جمله رییسعلی دلوار و امام قلی خان شکست خورده و هیچ‌گاه دلِ خوشی از نیاکان ما ندارند لذا همیشه درحال توطئه و اختلاف افکنی هستند.
نیروهای آمریکایی نیز در جنگ نابرابری که راه نداختند، دلیر مردان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران هفتم آذر۵۹ حین انجام عملیات مروارید"ناوچه پیکان"به شهادت رساندند و شماری از این جان برکفان هم مجروح شدند که سرآغاز بنام نیروی دریایی راهبردی ارتش شد.
درجریان این عملیات پس از نبرد گسترده و شجاعانه، فرمانده فرمان پَرش به دریا را به نیروها صادر کرد ولی کاپیتان ناوچه را ترک نکرد و همراه دیگر همرزمانش شهید شد.
البته در این عملیات افتخار آفرین هشت فروند ناوچه موشک انداز کلاس «اوزا» ، چهار فروند ناو پشتیبانی، ۱۱ فروند هواپیمای جنگی رژیم بعث عراق منهدم شدند، در پایان این عملیات نیروی دریایی ارتش بعث عراق آسیب های زیربنایی بسیاری دید و تا پایان جنگ نتوانست در آب های خلیج فارس نقش موثری را ایفا کند.
همچنین در ذهن مردم ایران صحنه درگیری نیروهای آمریکایی پس از شکست های پی درپی صدام در جنگی با ایران در عملیات ۲۹ فروردین ۱۳۶۷ در خلیج فارس با رزمندگان اسلام فراموش نمی شود که بمباران قایق شهیدان اسحاق دارا واسدالله رییسی آبهای این منطقه با خون سرخ آنان رنگین شد.
البته اسناد تاریخی زیادی در این زمینه دارد که به خاطر ضعف دولت های منطقه، کشورهای بیگانه در این کشورها پایگاه نظامی ایجاد کرده و همواره در فکر توطئه برای سایر کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران هستند که یکی از اینها ایجاد اختلاف بر سر نام خلیج فارس است.
خلیج فارس سومین خلیج بزرگ جهان با وسعت ۲۴۰ هزار کیلومتر به شمار می رود که جزیره های ایرانی از جمله : «خارک، بوموسی ، تنب بزرگ، تنب کوچک، کیش، قشم و لاوان و خارک »را در خود جای داده است.
از این رو خلیج پهناور فارس به دلیل موقعیت جغرافیایی و دسترسی به آب های آزاد جهان، اهمیت بسزایی نزد کشورها و دولت های گوناگون دارد، به همین دلیل برخی از آنان در طول تاریخ بارها برای سلطه بر این منطقه مهم لشگرکشی کرده اند.
در این میان پرتغالی ها به مدت ۱۱۷ سال بر سواحل جنوبی ایران تسلط داشتند و به بهره‌برداری از آن می پرداختند تا اینکه در نهایت پس از تلاش های بسیار، «امام قلی‌ خان» امیر فارس توانست در ۱۰ اردیبهشت ۱۰۳۱ هجری خورشیدی بر متجاوزان چیره شود و آنان را از تنگه هرمز و خلیج فارس اخراج کند.

شهادت تاریخ و فرهنگ شفاهی بر دریای پارس
از دوران پیش از امپراتوری پارسی، تاریخ و فرهنگ شفاهی نشان می‌ دهد که ایرانیان پیش از هخامنش نیز آب‌های جنوب ایران را" دریای جم"،"دریایی ایران" و"دریای پارس"می ‌گفتند و حتی در سفرنامه فیثاغورس نیز نام "دریای پارسی "'نوشته شده است.
در همین رابطه نوشته دیگر این دوران، سنگ نوشته های داریوش بزرگ در مصر است که یکی از آنها درباره کندن"کانال نیل"یا "کانال سوئز"از سده پنج پیش از میلاد می باشد.
جغرافی دانان و جهانگردان بسیاری از جمله"تالس ملیتی" ، "آناکسی ماندر" ، "هرودوت"، "تزیاس" ، "گزنوفون" و "بطلمیوس"' به گونه ای به نام خلیج فارس اشاره کرده اند.
واژگان پارس، دریای پارس و خلیج فارس در زبان های جهان به گونه‌هایی چون در عربی 'خلیج الفارسی'، در انگلیسی "پرشین گلف'، در چینی "بوشی وان"، به اسپانیایی ، پرتغالی و ایتالیایی"گلفو پرسیکو" و در یونانی"پرسیکوس سینوس" نامیده است.
در آغاز دوران اسلامی، دانشمندان عرب، آب‌های جنوب ایران را به "بحر فارس"می ‌نامیدند و در پاسداری از این نام کوشش داشتند.
ژوزه مانوئل گارسیا استاد وعضو جامعه جغرافیایی پرتغال، درمقاله ی پژوهشی نوشته است که ترسیم نخستین نقشه ها به روش تازه به سال ۱۵۰۱ میلادی بازمی گردد واز آن زمان تاکنون همواره نام این دریا در نوشته‌ها و اسناد رسمی و غیر پرتغالی خلیج فارس آمده است.
پس از پرتغالی ها ، هلندیها در خلیج فارس حضور داشتند و در تمامی نامه‌ نگاری‌های این دوره همواره از نام درست خلیج‌ فارس بهره‌گیری شده است.
به هر حال سند های موجود در کتابخانه‌ها و آرشیوهای جهان از جمله اسکندریه، قاهره، کلیسای سنت پیتر واتیکان و ۳۰ هزار لوح گلی پرسپولیس نشان می ‌دهد که واژه خلیج فارس از آغاز تمدن در همه منابع وجود داشته است.
تمامی سازمان های جهانی از جمله سازمان ملل متحد از نخستین روزهای گشایش، همواره نام درست خلیج فارس را به کار برده اندلذا تحریف و استفاده از نام های جعلی که برخی از کشور برای خود ساخته تا سابقه و نامی در دنیا داشته باشند مورد پذیرش نیست.

امروز زیباترین نام برای خلیج فارس، همان خلیج فارس و به زبان انگلیسی Persian gulf است که دنیا با آشناست و نیاز به ساختن نام های غیر مستند نیست و باید به گفتمان های پوچ وشیطنت های مواجب بگیر پایان داد.

خلیل تنیده - دانشجوی دکترای علوم ارتباطات

جمعه 10 فروردین 1403


شماره بیست و چهار - بیست و پنج | بهار1403 | 16325.pdf              پوشش ۷۰ درصدی فیبرنوری در سال آینده/ ۷ میلیون پوشش ایجاد شده است | وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه سال آینده برای پوشش فیبرنوری سال درخشانی خواهد بود، گفت: پوشش فیبرنوری در سال آینده در کشور به حدود ۷۰ درصد خواهد رسید.              علت قطعی بازار فرابورس و آخرین وضعیت سامانه/ فرابورس امروز با تاخیر شروع می‌شود | مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس تهران گفت: در ۲۴ ساعت گذشته تیم فنی با تمرکز بر رفع مشکل پیش آمده و انتخاب راه‌حل مشخصی که ریسک کمتری داشته باشد، بی‌وقفه تلاش‌های خود را ادامه داده‌اند و پیش بینی می‌شود بازار با تاخیر در روز جاری شروع شود.              انهدام بزرگ‌ترین شبکه اخلالگر مالی و قمار آنلاین مرتبط با انگلستان | وزارت اطلاعات اعلام کرد: بزرگترین شبکه‌ سازمان یافته‌ قمار و شرط‌بندی اینترنتی که توسط مبادی مستقر در خارج از کشور مدیریت و راهبری می‌شد پس از ۱۴ ماه تحقیقات و رصدهای پیچیده‌ اطلاعاتی و با مساعدت قوه قضاییه و بانک مرکزی شناسایی و منهدم شد.              



نشریه پانار

پانار | پارس ساختار | روز ملی خلیج فارس؛ سند پویایی تمدن ایران

روز ملی خلیج فارس؛ سند پویایی تمدن ایران 01/02/10

در سالهای اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز با توجه به هدف قرار دادن هویت فرهنگی و تاریخی ملت ایران از طرف برخی کشورها به پیشنهاد شورای فرهنگ عمومی، ۱۰ اردیبهشت سالروز اخراج پرتغالی ها از تنگه‌ هرمز را به عنوان «روز ملی خلیج فارس» نام گذاری کرد.

ازاین جهت روز ۱۰ اردیبهشت در ایران روز ملی خلیج فارس نامگذاری شده که سالروز اخراج پرتغالی ها از تنگه هرمز و خلیج فارس است و در واقع نقطه عطفی در جهت مقابله با متجاوزان و دشمنان ایران اسلامی است.

امسال پس از دو سال بیماری کرونا قرار است نشست های علمی وتخصصی برای تبیین این موضوع در هرمزگان و حتی در سطح ملی برگزار شود و نام این چراغ پر فروغ این هرگز خاموش نشود چرا که برخی شیطنت ها همواره درپی تحریف این نام  هستند.

در حالی که دشمنان و بدخواهان ایران اسلامی، تلاش گسترده ای را برای خدشه دار کردن نام اصیل خلیج فارس انجام دادند اما اسناد محکم تاریخی و نقشه های کهن جغرافیایی تاکید دارند که اصالت نام خلیج فارس قابل کتمان نیست.
خلیج فارس به عنوان یکی از مهم ترین آبراه ها و مناطق راهبردی در سطح جهان، همواره برای ایرانیان مایه غرور و افتخار بوده، مردم ایران هزاران سال است که در کنار آب های نیلگون خلیج فارس زندگی کرده و از مواهب بیکران آن بهره‌مند شده اند.
خلیج فارس علاوه بر داشتن منابع عظیم انرژی و اهمیت اقتصادی، از تاریخ و فرهنگی کهن و منحصر بفرد برخوردار است که این فرهنگ را می توان در مردمانی که در کنار آن می زیستند، مشاهده کرد لذا هویت فرهنگی و هنری کم‌نظیر مناطق همجوار با خلیج فارس، مقوله ای است که باید در حفظ و ترویج آن کوشا باشیم تا نسل در نسل این فرهنگ کهن منتقل شود.
دشمنان ضمن بهره‌برداری و بهره‌کشی از منابع و کشورهای منطقه با ایجاد دو دستگی همواره در پی اختلاف افکنی بین همسایه ها بوده که برخی افراد ناآگاه با موج سواری و همراهی کردن بیگانه گاه از هویت تاریخی یک منطقه غفلت می کنند و می خواهند عنوانی جعلی به نفع خود مصادره کنند.
اینها جز دلخوشی آنی و سو استفاده از یک موقعیت تاریخی چیزی برای آنان به ارمغان نمی آورد ولی در عوض دشمنان همانند خیلی از نقاط دنیا که غارت کردند درصدد خارج کردن منابع عظیم این منطقه و اختلاف افکنی بوده و هستند.
ای کاش کشورهایی که درپی این موضوع خود را وارد بازی های این کشورهای بیگانه کرده اند، دست دوستی و اتحاد برای آرامش و آسایش به سوی مردم منطقه دراز می کردند و دست رد به سینه بیگانه می زدند که بیگانگان برای این منطقه ماندگار نیستند.

 این نکنه حائز اهمیت است که خلیج فارس بواسطه اهمیت منابع زیر دریا و روی دریا از گذشته دور تاکنون نقطه کانونی جهانگردان و حتی متجاوزان به حقوق ملت های منطقه بوده و هنوز هم این داستان وجود دارد ونام خلیج فارس یا همان Persian gulf یک نام بامسمای ایرانی و تمدنی بوده که بر تارک نقشه جهان برای همیشه با همین نام درخشیده و پس از این نیز جاودانه خواهد ماند.

 درخشندگی نام خلیج فارس همانند یک نگین

بدخواهان بدانند که در واقع امروز نماد و نشانه غیرت و اقتدار یک ملت در دفاع از داشته ها و میراث جاودان تاریخ خود است که ثابت کرد که در زمینه تحریف نام خلیج فارس نیز همانند سایر رخدادها تا پای جان بر سر این آرمان ها و داشته های خویش خواهد ایستاد.
خلیج فارس نگین درخشنده و سرزمین آب های نیلگون کشور جمهوری اسلامی ایران است که در طول سال های متمادی از نقاط راهبردی و حساس منطقه بوده و از این نظر منطقه ای پر اهمیت در جغرافیای منطقه محسوب می شود که همواره مورد توجه همگان است.
اگر چه در طول سال های گذشته چشم دشمنان به این منطقه دوخته شد اما دلاورمردان و پاسداران مرزهای کشور اجازه تحرک و تعدی به هیچ نیروی نظامی و غیر نظامی را نداده است و تا پای جان در حراست و پاسداری از آن ایستاده اند.
شاهد بودیم وقتی موسسه ای در اطلس جهانی نام خلیج فارس را تحریف کرد چگونه با خشم و اعتراض مردمی مواجه شد چرا که این تحریف غیرعلمی جز با تحریک برخی از کشورهای دون پایه منطقه چیز دیگری نبود.

 هشت هزارسال قدمت خلیج فارس

آرتور ویلسن تاریخ‌نگار انگلیسی بر این باور بود که هیچ آبراهی چه در گذشته و چه امروز برای تاریخ و جغرافی دانان، پژوهشگران و جهانگردان، اهمیتی بیشتر از خلیج فارس نداشته است و این آبراه از هزاران سال پیش از هویت ایرانی برخوردار بوده است.
آثار باستانی برجای مانده از شهرهای کرانه خلیج فارس بیانگر وجود فرهنگی به قدمت ۸ هزار سال در کرانه ‌های این دریا دارد و نام خلیج فارس در دوران امپراتوری پارس شهرت جهانی یافته است،در نیمه نخست سده ۲۱ میلادی با کاهش اندوخته‌ های سرزمین‌های دیگر از جمله آلاسکا و دریای شمال بر جایگاه راهبردی و اقتصادی منطقه خلیج فارس افزوده شد.
سازه های بنیادی که از دیرباز توجه کشورهای استعمارگر جهان را به این دریا کشیده است، جایگاه استراتژیک یا اکونومیک آن بوده که انگیزه ای شد تا کشورهای اروپایی درجستجوی سودهای کلان و رخنه در سرزمین‌ های شرقی به این منطقه سرازیر شوند.
خلیج فارس از روزگاران کهن دروازه اصلی ورود و خروج فرهنگ، تمدن، اقتصاد و سیاست ایران بوده و بالندگی دولت مرکزی ایران، همواره به حضور توانمند سیاسی در جهان از اهمیت ویژه ای برخوارد بوده و جایگاهی برای چالش ریشه ای با قدرت‌های سیاسی استعماری شده است.
نام های جغرافیایی بخشی از تاریخ، جغرافیا، اساطیر، فرهنگ و آیین های یک ملت هستند با نگاهبانی از آنها همچون نگهداری از آثار باستانی به عنوان اندوخته‌ها و میراث انسانی بایسته است، بنابراین هرگونه تغییر نام های تاریخی کهن همانند ویران ساختن آثار باستانی، گام های نکوهیده است.

 اختلاف افکنی بر سرنام تاریخی خلیج فارس از کجا آغاز شد
اختلاف های ایران با انگلیس در دوره پهلوی درباره مسایل مختلف در خلیج فارس زمینه ساز برخی سیاست های توطئه آمیز این کشور شد و سرانجام طرح جعل نام خلیج فارس در پی تحول های پس از جنگ جهانی دوم به وقوع پیوست و نخستین بار «سرچارلز بلگریو» کارگزار این کشور در خلیج فارس، در راستای تأمین منافع کشورش و ایجاد شکاف میان کشورهای حاضر در منطقه، نام این دریا را تغییر داد.
تاریخ گواه و شاهد جنگ های مختلفی در منطقه خلیج فارس بوده که استعمارگران انگلیسی و پرتغالی، مفتضحانه از دلیر مردان ایرانی از جمله رییسعلی دلوار و امام قلی خان شکست خورده و هیچ‌گاه دلِ خوشی از نیاکان ما ندارند لذا همیشه درحال توطئه و اختلاف افکنی هستند.
نیروهای آمریکایی نیز در جنگ نابرابری که راه نداختند، دلیر مردان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران هفتم آذر۵۹ حین انجام عملیات مروارید"ناوچه پیکان"به شهادت رساندند و شماری از این جان برکفان هم مجروح شدند که سرآغاز بنام نیروی دریایی راهبردی ارتش شد.
درجریان این عملیات پس از نبرد گسترده و شجاعانه، فرمانده فرمان پَرش به دریا را به نیروها صادر کرد ولی کاپیتان ناوچه را ترک نکرد و همراه دیگر همرزمانش شهید شد.
البته در این عملیات افتخار آفرین هشت فروند ناوچه موشک انداز کلاس «اوزا» ، چهار فروند ناو پشتیبانی، ۱۱ فروند هواپیمای جنگی رژیم بعث عراق منهدم شدند، در پایان این عملیات نیروی دریایی ارتش بعث عراق آسیب های زیربنایی بسیاری دید و تا پایان جنگ نتوانست در آب های خلیج فارس نقش موثری را ایفا کند.
همچنین در ذهن مردم ایران صحنه درگیری نیروهای آمریکایی پس از شکست های پی درپی صدام در جنگی با ایران در عملیات ۲۹ فروردین ۱۳۶۷ در خلیج فارس با رزمندگان اسلام فراموش نمی شود که بمباران قایق شهیدان اسحاق دارا واسدالله رییسی آبهای این منطقه با خون سرخ آنان رنگین شد.
البته اسناد تاریخی زیادی در این زمینه دارد که به خاطر ضعف دولت های منطقه، کشورهای بیگانه در این کشورها پایگاه نظامی ایجاد کرده و همواره در فکر توطئه برای سایر کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران هستند که یکی از اینها ایجاد اختلاف بر سر نام خلیج فارس است.
خلیج فارس سومین خلیج بزرگ جهان با وسعت ۲۴۰ هزار کیلومتر به شمار می رود که جزیره های ایرانی از جمله : «خارک، بوموسی ، تنب بزرگ، تنب کوچک، کیش، قشم و لاوان و خارک »را در خود جای داده است.
از این رو خلیج پهناور فارس به دلیل موقعیت جغرافیایی و دسترسی به آب های آزاد جهان، اهمیت بسزایی نزد کشورها و دولت های گوناگون دارد، به همین دلیل برخی از آنان در طول تاریخ بارها برای سلطه بر این منطقه مهم لشگرکشی کرده اند.
در این میان پرتغالی ها به مدت ۱۱۷ سال بر سواحل جنوبی ایران تسلط داشتند و به بهره‌برداری از آن می پرداختند تا اینکه در نهایت پس از تلاش های بسیار، «امام قلی‌ خان» امیر فارس توانست در ۱۰ اردیبهشت ۱۰۳۱ هجری خورشیدی بر متجاوزان چیره شود و آنان را از تنگه هرمز و خلیج فارس اخراج کند.

شهادت تاریخ و فرهنگ شفاهی بر دریای پارس
از دوران پیش از امپراتوری پارسی، تاریخ و فرهنگ شفاهی نشان می‌ دهد که ایرانیان پیش از هخامنش نیز آب‌های جنوب ایران را" دریای جم"،"دریایی ایران" و"دریای پارس"می ‌گفتند و حتی در سفرنامه فیثاغورس نیز نام "دریای پارسی "'نوشته شده است.
در همین رابطه نوشته دیگر این دوران، سنگ نوشته های داریوش بزرگ در مصر است که یکی از آنها درباره کندن"کانال نیل"یا "کانال سوئز"از سده پنج پیش از میلاد می باشد.
جغرافی دانان و جهانگردان بسیاری از جمله"تالس ملیتی" ، "آناکسی ماندر" ، "هرودوت"، "تزیاس" ، "گزنوفون" و "بطلمیوس"' به گونه ای به نام خلیج فارس اشاره کرده اند.
واژگان پارس، دریای پارس و خلیج فارس در زبان های جهان به گونه‌هایی چون در عربی 'خلیج الفارسی'، در انگلیسی "پرشین گلف'، در چینی "بوشی وان"، به اسپانیایی ، پرتغالی و ایتالیایی"گلفو پرسیکو" و در یونانی"پرسیکوس سینوس" نامیده است.
در آغاز دوران اسلامی، دانشمندان عرب، آب‌های جنوب ایران را به "بحر فارس"می ‌نامیدند و در پاسداری از این نام کوشش داشتند.
ژوزه مانوئل گارسیا استاد وعضو جامعه جغرافیایی پرتغال، درمقاله ی پژوهشی نوشته است که ترسیم نخستین نقشه ها به روش تازه به سال ۱۵۰۱ میلادی بازمی گردد واز آن زمان تاکنون همواره نام این دریا در نوشته‌ها و اسناد رسمی و غیر پرتغالی خلیج فارس آمده است.
پس از پرتغالی ها ، هلندیها در خلیج فارس حضور داشتند و در تمامی نامه‌ نگاری‌های این دوره همواره از نام درست خلیج‌ فارس بهره‌گیری شده است.
به هر حال سند های موجود در کتابخانه‌ها و آرشیوهای جهان از جمله اسکندریه، قاهره، کلیسای سنت پیتر واتیکان و ۳۰ هزار لوح گلی پرسپولیس نشان می ‌دهد که واژه خلیج فارس از آغاز تمدن در همه منابع وجود داشته است.
تمامی سازمان های جهانی از جمله سازمان ملل متحد از نخستین روزهای گشایش، همواره نام درست خلیج فارس را به کار برده اندلذا تحریف و استفاده از نام های جعلی که برخی از کشور برای خود ساخته تا سابقه و نامی در دنیا داشته باشند مورد پذیرش نیست.

امروز زیباترین نام برای خلیج فارس، همان خلیج فارس و به زبان انگلیسی Persian gulf است که دنیا با آشناست و نیاز به ساختن نام های غیر مستند نیست و باید به گفتمان های پوچ وشیطنت های مواجب بگیر پایان داد.

خلیل تنیده - دانشجوی دکترای علوم ارتباطات



اخبار مرتبط

مقام معظم رهبری | نشریه تخصصی پانار | پارس ساختار

کاور آخرین نسخه | شماره بیست و چهار - بیست و پنج | بهار1403

فصلنامه پانار


آخرین خبر ها

Save