تصویب اعتبار ۵۰۰ میلیارد تومانی برای توسعه پارک علم و فناوری آذربایجان‌شرقی در سفر اخیر هیات دولت به این خطه از عزم دولتمردان به حمایت از تولید دانش بنیان حکایت می‌کند.

به گزارش پانار از ایرنا، پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی با همه زیرشاخه های فعالیتی اش در یک دهه اخیر رشد شتابانی را طی کرده است؛ در شرایطی که مسوولان ارشد استان کمتر از ۲ دهه قبل از بابت برگزاری نمایشگاه فناوری های برتر (های تک) به خود می بالیدند، امروزه تعداد شرکت‌های فناور و دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری استان به ۴۱۶ شرکت رسیده که برای حدود چهار هزار نفر شغل ایجاد کرده است.

همچنین نباید از این نکته غافل شد که گردش مالی سالانه شرکت های فناور و دانش بنیان آذربایجان شرقی از ۱.۵ میلیارد تومان در سال ۱۳۸۹ به حدود ۴۰۰ میلیارد تومان در سال جاری رسیده که بیانگر کاربردی و تولیدمحور شدن تلاش های صورت گرفته در این حوزه راهبردی در طول سال های اخیر است.

تامل در سیر تکاملی شرکت های دانش بنیان و فناور آذربایجان شرقی نشان می دهد که این شرکت‌ها با تولید محصولات دانش‌بنیان موجب خودکفایی و عدم وابستگی به کشورهای دیگر و مقابله با تحریم های ظالمانه شده اند و تنها راه حل مشکل صنایع فرسوده و ورشکسته استان، مجهز کردن شان به فناوری و دانش بنیان کردن آنها است.

بدیهی است که شرایط فعلی حاکم بر فعالیت های های دانش بنیان و فناور آذربایجان شرقی تا رسیدن به نقطه دلخواه فاصله زیادی دارد؛ واقعیت این است که یکی از اصلی ترین مشکلات توسعه دانش بنیان در این خطه مانند بسیاری از مناطق دیگر کشورمان، ضعف فرهنگی است؛ به عبارت دیگر خانواده ها در هزاره سوم باید یاد بگیرند که به جای روحیه کارمند پروری در کودکان و دانشجویان روحیه کارآفرینی را در آنها پرورش دهند، ضمن آنکه باید دانشجویان فارغ التحصیل هم کاربلد و دارای مهارت های کارافرینانه و فناورانه باشند.

در این میان اقدام مدیران واحدهای تولیدی و صنعتی آذربایجان شرقی به خرید محصولات شرکت های فناور و دانش بنیان علاوه بر ترغیب نخبگان شاغل در این حوزه به توسعه فعالیت های خود می تواند مصداق عینی حمایت عملی از این بخش ثروت آفرین و اشتغال زا باشد؛ واقعیتی که تا به امروز به شکل شایسته ای محقق نشده، به گونه ای که مخترعان سیلندر کربن در تبریز ناگزیر از ثبت آن در کشور همسایه، ترکیه، شده اند و پس از گذشت حدود هشت سال از تولید نمونه های اولیه محصول دانش بنیان خود هنوز حمایت مالی هیچ نهادی را دریافت نکرده اند. 

حال اقدام دولت مردمی در تصویب اعتبار ۵۰۰ میلیارد تومانی برای توسعه شرکت های فناور و دانش بنیان آذربایجان شرقی، زمینه ساز جهش در این حوزه راهبردی شده است که در صورت بهره برداری درست می تواند علاوه بر تکمیل زنجیره توسعه این خطه در بخش تولید و صنعت، بسترساز ظهور و رشد استعدادهای نهفته دیگری باشد.

بدیهی است که تحقق این مهم مستلزم استفاده بهینه از امکانات موجود و تلاش مضاعف برای عملیاتی کردن برنامه های تدوین شده آینده محور پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی همچون توسعه همکاری های بین المللی است.

[شتاب دانش‌بنیان در آذربایجان‌شرقی با اعتبار ۵۰۰ میلیارد تومانی]
آیین تجلیل از فناوران برتر آذربایجان شرقی در اسفند ماه ۱۴۰۰

امضای تفاهم‌نامه همکاری بین پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی و سازمان همکاری شانگهای

دوم تیر ماه امسال بود که تفاهم‌نامه همکاری مشترک بین دفتر تعاملات علم و فناوری ایران در پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی و شهرک همکاری‌های اقتصادی و تجاری سازمان همکاری شانگهای چین توسط نمایندگان طرفین امضا شد.

بر اساس این تفاهم‌نامه دفتر تعاملات علم و فناوری ایران و شهرک همکاری‌های اقتصادی و تجاری سازمان همکاری شانگهای چین در شهر چینگ‌دائو فعالیت خود را آغاز کرده و فعالیت‌های فناورانه و تجاری مابین شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان ایرانی و کشورهای عضو پیمان شانگهای چین گسترش خواهد یافت.

در این سند، طرفین توافق کردند شهرک همکاری شانگهای در فاز اول فضایی به وسعت یک هزار و ۲۵۰ مترمربع در محل این شهرک واقع در شهر چینگدائو در استان شاندونگ، برای استقرار شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی در اختیار پارک آذربایجان شرقی قرار دهد و تا پایان سال میلادی جاری نیز یک ساختمان چهار طبقه برای این منظور اختصاص یابد.

ژانگ، شهردار چینگ دائو در آیین امضای تفاهم‌نامه مشترک بین پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی و شهرک همکاری شانگهای چین و هفت قرارداد بزرگ با کشورهای عضو و سومین اجلاس سران شرکت‌های چندملیتی، سمینار تجارت و سرمایه‌گذاری کشورهای عضو گفت: چینگدائو شهر اصلی کریدور اقتصادی و پلی بین‌قاره‌ای و نقطه اتکای استراتژیک همکاری‌های دریایی است.

وی افزود: دولت مرکزی چین به چینگدائو مأموریت بزرگی داده است تا بستر جدیدی برای همکاری بین‌المللی در امتداد " ابتکار کمربند و جاده " ایجاد کند که ما آن را به‌عنوان یک انتخاب استراتژیک برای توسعه شهری در نظر گرفته‌ایم و فعالانه برای توسعه شهرک همکاری‌های اقتصادی و تجاری سازمان همکاری شانگهای تلاش می‌کنیم.

ژانگ ابراز امیدواری کرد: زمینه‌های همکاری، ارتباطات و تعمیق تبادلات در عرصه‌های مختلف بین شهر چینگ‌دائو و کشورهای دوست چین در آینده بیش‌ازپیش فراهم شود.

دفتر تعاملات علم و فناوری ایران و شهرک همکاری‌های اقتصادی و تجاری سازمان همکاری شانگهای چین خردادماه سال جاری توسط معاون فناوری و نوآوری وزارت عتف و قائم‌مقام وزیر در امور بین‌الملل و رئیس مرکز همکاری‌های علمی بین‌المللی وزارت علوم در پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی افتتاح شد و پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی به‌عنوان هاب ارتباطی همه پارک‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان کشور به نمایندگی از وزارت علوم و تحقیقات و فناوری برای ارتباط با شهرک همکاری‌های اقتصادی و تجاری سازمان همکاری شانگهای چین فعالیت خواهد کرد.

شرکت‌های دانش‌بنیان مستقر در این دفتر می‌توانند ضمن ارتباط با شرکت‌های چینی با دیگر شرکت‌های دانش‌بنیان عضو سازمان همکاری‌های شانگهای نیز ارتباط فناورانه و تجاری داشته باشند.

[شتاب دانش‌بنیان در آذربایجان‌شرقی با اعتبار ۵۰۰ میلیارد تومانی]

افتتاح مرکز شتاب دهی ساخت داخل در تبریز

اواخر فروردین پارسال بود که شتاب دهنده ساخت داخل در پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی در تبریز افتتاح شد تا ایده های حوزه های مکانیک، ساخت و تولید، بومی سازی و مهندسی معکوس محصولات وارداتی در استان با شتاب بیشتری تجاری سازی شود.

این شتاب دهنده به تیم های متقاضی ایجاد کسب و کارهای نوپا در حوزه ساخت و تولید، خدمات شتابدهی توسعه کارآفرینی ارائه می کند.

ایجاد فضایی جذاب برای جوانان برای برگزاری مسابقات، دورهمی های کارآفرینی و نشست های تخصصی ،کلاس ها و کارگاه های استارتاپی برای توسعه کسب و کارهای فناور محور، از دیگر اهداف این مجموعه است.

این شتاب دهنده ساخت داخل، سومین شتاب دهنده مستقر در پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی است و خدمات استقرار، مشاوره، مانیتورینگ را به تیم های پذیرش شده در دوره شتابدهی ارائه می کند.

این شتاب  دهنده با برگزاری کارگاه ها،همایش ها  و ارائه  مشاوره کسب و کار برای تیم های پیش شتابدهی، زمینه لازم برای تجاری سازی استارتاپ ها و استقرار آن ها در پارک علم و فناوری را فراهم می کند.

حبیب زاده، مدیرعامل شرکت دانش بنیان شیمی پژوهش صنعت و مدیر شتاب دهنده ساخت داخل  در این باره به ایرنا گفت: این شتاب دهنده به کسب و کارهای نوپا در زمینه ساخت تجهیزات و ماشین آلات خطوط تولید خدمات مالی، فکری، تجربی و مشاوره ای ارائه می کند.

وی افزود: ارتباط دهی تیم ها به شبکه ای از سرمایه گذاران، متخصصان و رهبران تجاری و مشارکت در زمینه برپایی نمایشگاه جشنواره و تورهای علمی از دیگر خدمات این شتاب دهنده به ایده های فناورانه خواهد بود.

[شتاب دانش‌بنیان در آذربایجان‌شرقی با اعتبار ۵۰۰ میلیارد تومانی]
تبریز سومین تولید کننده تیوب لیزری سیلد گاز کربنیک درجهان است

فناوران آذربایجان شرقی چه کردند؟

فعالان عرصه دانش بنیان و فناور آذربایجان شرقی در سال های اخیر، پله های ترقی را یک به یک طی کرده و امروز به جایی رسیده اند که اختراعات و ابداعات آنها در تمام مناطق جهان خریدار دارد.

در تبیین این نکته باید گفت که آنان تنها در ماه های نخست شیوع کرونا، ۱۵ محصول فناورانه را برای مقابله با شیوع این ویروس مرگبار در تبریز رونمایی کردند. 

فهرست تولیدات فعالان دانش بنیان و فناور آذربایجان شرقی در یک دهه اخیر، بلندبالاست و طیفی از محصولات متنوع در حوزه های صنعتی، بهداشتی و فناوری را شامل می شود.

طراحی و ساخت دستگاه تراش دیسک ترمز خودرو برای اولین بار در کشور، بومی‌سازی و تولید کیت‌های تشخیص سرطان ها و طراحی و ساخت دستگاه‌های HAVER مورد استفاده در صنایع پتروشیمی از جمله عناوین اختراعات و ابداعات فناوران آذربایجان شرقی در این مدت است.

آنان همچنین طراحی و ساخت دستگاه الکتروگونیا متر دیجیتال برای کاهش دامنه حرکتی گردن، طراحی ساخت دستگاه ترمیم حرارتی آسفالت و سیستم خنک کننده هوای چرخشی را در کارنامه خود دارند.

تولید گاز بی بو، بومی سازی ۱۴۰ قطعه تحریمی، تولید کفش های نانو باکتریایی، بومی سازی دستگاه تنفس مصنوعی، داخلی سازی رزین های دارویی، ساخت سامانه تصفیه آب خاکستری، ساخت پمپ های آبی دو مکشه و تولید پمپ های نفتی از دیگر دستاوردهای فعالان عرصه دانش بنیان و فناور آذربایجان شرقی در یک دو سال اخیر محسوب می شود.

گفته می شود ارزش سالانه طرح و تولیدات فعالان دانش بنیان و فناور آذربایجان شرقی که بیشتر به شکل صرفه جویی در خروج ارز از کشور نمود می یابد، بیش از ۱۰ میلیون دلار است، ضمن اینکه تولیدات تنها یک شرکت در صورت رفع تحریم های نامشروع ضدایرانی می تواند بیشتر از این رقم برای کشورمان ارزآوری داشته باشد.

[شتاب دانش‌بنیان در آذربایجان‌شرقی با اعتبار ۵۰۰ میلیارد تومانی]

ضرورت تسریع در راه اندازی کارخانه نوآوری تبریز

اسفند ماه دو سال قبل بود که استاندار آذربایجان شرقی وقت از راه‌اندازی فاز نخست کارخانه نوآوری تبریز با مشارکت شهرداری خبر داد و بر پیگیری‌های لازم برای جذب اعتبار و مسائل حقوقی این پروژه از سوی منطقه ویژه علم و فناوری ربع رشیدی تاکید کرد.

هر چند ایده تاسیس نخستین کارخانه نوآوری منطقه شمال غرب در تبریز تاکنون محقق نشده است، اما تلاش ها برای این بستر توسعه زا ادامه دارد و از اولویت های مدیریت ارشد آذربایجان شرقی در دولت سیزدهم محسوب می شود.

قرار است فاز نخست کارخانه نوآوری تبریز در فضایی به وسعت یک هزار مترمربع با مشارکت شهرداری احداث شود، امری که تحقق آن در کوتاه مدت مشارکت بخش خصوصی را را گریزناپذیر می سازد و در صورتی که جامه عمل بپوشد، به عنوان نماد توسعه اقدامات فناورانه و نوآورانه می تواند یکی از مهم‌ترین نیازهای جامعه در مسیر توسعه و شکوفایی اقتصادی را برآورده کند
 
قرار بود منطقه ویژه علم و فناوری ربع رشیدی برای جذب اعتبار و مسائل حقوقی در فرآیند راه‌اندازی این کارخانه، پیگیری‌های لازم را از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام دهد که کارها تا حدی پیش رفته است.

با این نگاه بود که اسماعیل قادری فر، رئیس مرکز توسعه فناورهای راهبردی معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری، پارسال در مراسم افتتاح شتاب دهنده میزبان واحد آذربایجان شرقی که از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد، اظهار داشت: استان آذربایجان شرقی و تبریز با داشتن دانشگاه های بزرگ و جامع همچون دانشگاه تبریز، دانشگاه سهند و دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سطح آموزش عالی نقش خیلی مهم و راهبردی دارد.

قادری فر با اشاره به زیرساخت های صنعتی آذربایجان شرقی تاکید کرد: معاونت علمی و  راهبردی ریاست جمهوری، نگاه ویژه ای به آذربایجان شرقی دارد و به همین منظور طی هشت سفر استانی به این خطه از نزدیک با زیرساخت ها و ظرفیت شرکت های دانش بنیان آشنایی کاملی حاصل شده است؛ تنها یک مورد که به نظر می رسد محقق نشده، سرمایه گذاری بخش خصوصی است که با پیشتازی مرکز رشد و نوآوری دانشگاه تبریز این موضوع نیز بر طرف می شود.

رئیس مرکز توسعه فناوری های راهبردی معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری افزود: کارخانه نوآوری استان با حمایت بنیاد نخبگان در حال تکمیل است و باید گفت برای این کار از ظرفیت کارخانه ماشین سازی تبریز هم استفاده می کنیم و برای نقش آفرینی نخبگان برای توسعه و پیشرفت آمادگی کامل داریم.

برنامه ریزی برای تاسیس کارخانه نوآوری در شهرستان میانه

چندی قبل هم تفاهم نامه تاسیس کارخانه نوآوری شهرستان میانه به امضاء رئیس مرکز توسعه فناوری های راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، فرماندار ویژه این شهرستان، رئیس پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی و شرکت مبتکران گسترش ایده و صنعت ایرانیان به عنوان سرمایه گذار بخش خصوصی راه اندازی این کارخانه رسیده است.

بر اساس این تفاهم نامه، کارخانه نوآوری میانه با هدف جذب افراد خلاق و نوآور و ایجاد فضای کار اشتراکی برای آنان، شتاب دهنده ها، استارتاپ ها، کسب و کارهای صنایع خلاق و شرکت های دانش بنیان و فناور در زمینی به وسعت ۲۰۰ هزار مترمربع ایجاد می شود که در فازهای بعدی تا ۵۰۰ هزار مترمربع قابل افزایش است.

صنایع پایین دستی مس و مولیبدن، فرآوری و تولید محصولات با پایه پرلیت و سنگ نمک و صنایع تبدیلی نوآورانه سیب و گل محمدی صنایع محوری کارخانه نوآوری میانه اعلام شده است.

رئیس پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی گفت: بر اساس طرح پیشنهای راه اندازی کارخانه نوآوری میانه، حجم سرمایه گذاری اولیه و مدت زمان کامل راه اندازی کارخانه به ترتیب بیش از ۴ هزار میلیارد تومان و ۶ سال پیش بینی شده است.

واعظی اضافه کرد: طبق این طرح ایجاد ۵ هزار فرصت شغلی، استقرار بیش از ۱۰۰ شرکت کوچک و متوسط فناور و دانش بنیان، توسعه صنایع پایین دستی و کمک به کاهش خام فروشی مس، مولیبدن، پرلیت و سنگ نمک، هدایت طرحهای پژوهشی به حل مسائل کاربردی صنعت، کمک به جلوگیری از مهاجرت نخبگان و و توسعه صنایع تبدیلی کشاورزی از دستاوردهای مورد انتظار احداث این کارخانه خواهد بود.

 
 

جمعه 10 فروردین 1403


شماره بیست و چهار - بیست و پنج | بهار1403 | 16325.pdf              پوشش ۷۰ درصدی فیبرنوری در سال آینده/ ۷ میلیون پوشش ایجاد شده است | وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه سال آینده برای پوشش فیبرنوری سال درخشانی خواهد بود، گفت: پوشش فیبرنوری در سال آینده در کشور به حدود ۷۰ درصد خواهد رسید.              علت قطعی بازار فرابورس و آخرین وضعیت سامانه/ فرابورس امروز با تاخیر شروع می‌شود | مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس تهران گفت: در ۲۴ ساعت گذشته تیم فنی با تمرکز بر رفع مشکل پیش آمده و انتخاب راه‌حل مشخصی که ریسک کمتری داشته باشد، بی‌وقفه تلاش‌های خود را ادامه داده‌اند و پیش بینی می‌شود بازار با تاخیر در روز جاری شروع شود.              انهدام بزرگ‌ترین شبکه اخلالگر مالی و قمار آنلاین مرتبط با انگلستان | وزارت اطلاعات اعلام کرد: بزرگترین شبکه‌ سازمان یافته‌ قمار و شرط‌بندی اینترنتی که توسط مبادی مستقر در خارج از کشور مدیریت و راهبری می‌شد پس از ۱۴ ماه تحقیقات و رصدهای پیچیده‌ اطلاعاتی و با مساعدت قوه قضاییه و بانک مرکزی شناسایی و منهدم شد.              



نشریه پانار

پانار | پارس ساختار | شتاب توسعه تولید دانش‌بنیان در آذربایجان‌شرقی با اعتبار ۵۰۰ میلیارد تومانی

شتاب توسعه تولید دانش‌بنیان در آذربایجان‌شرقی با اعتبار ۵۰۰ میلیارد تومانی 1401/04/12

 تصویب اعتبار ۵۰۰ میلیارد تومانی برای توسعه پارک علم و فناوری آذربایجان‌شرقی در سفر اخیر هیات دولت به این خطه از عزم دولتمردان به حمایت از تولید دانش بنیان حکایت می‌کند.

به گزارش پانار از ایرنا، پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی با همه زیرشاخه های فعالیتی اش در یک دهه اخیر رشد شتابانی را طی کرده است؛ در شرایطی که مسوولان ارشد استان کمتر از ۲ دهه قبل از بابت برگزاری نمایشگاه فناوری های برتر (های تک) به خود می بالیدند، امروزه تعداد شرکت‌های فناور و دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری استان به ۴۱۶ شرکت رسیده که برای حدود چهار هزار نفر شغل ایجاد کرده است.

همچنین نباید از این نکته غافل شد که گردش مالی سالانه شرکت های فناور و دانش بنیان آذربایجان شرقی از ۱.۵ میلیارد تومان در سال ۱۳۸۹ به حدود ۴۰۰ میلیارد تومان در سال جاری رسیده که بیانگر کاربردی و تولیدمحور شدن تلاش های صورت گرفته در این حوزه راهبردی در طول سال های اخیر است.

تامل در سیر تکاملی شرکت های دانش بنیان و فناور آذربایجان شرقی نشان می دهد که این شرکت‌ها با تولید محصولات دانش‌بنیان موجب خودکفایی و عدم وابستگی به کشورهای دیگر و مقابله با تحریم های ظالمانه شده اند و تنها راه حل مشکل صنایع فرسوده و ورشکسته استان، مجهز کردن شان به فناوری و دانش بنیان کردن آنها است.

بدیهی است که شرایط فعلی حاکم بر فعالیت های های دانش بنیان و فناور آذربایجان شرقی تا رسیدن به نقطه دلخواه فاصله زیادی دارد؛ واقعیت این است که یکی از اصلی ترین مشکلات توسعه دانش بنیان در این خطه مانند بسیاری از مناطق دیگر کشورمان، ضعف فرهنگی است؛ به عبارت دیگر خانواده ها در هزاره سوم باید یاد بگیرند که به جای روحیه کارمند پروری در کودکان و دانشجویان روحیه کارآفرینی را در آنها پرورش دهند، ضمن آنکه باید دانشجویان فارغ التحصیل هم کاربلد و دارای مهارت های کارافرینانه و فناورانه باشند.

در این میان اقدام مدیران واحدهای تولیدی و صنعتی آذربایجان شرقی به خرید محصولات شرکت های فناور و دانش بنیان علاوه بر ترغیب نخبگان شاغل در این حوزه به توسعه فعالیت های خود می تواند مصداق عینی حمایت عملی از این بخش ثروت آفرین و اشتغال زا باشد؛ واقعیتی که تا به امروز به شکل شایسته ای محقق نشده، به گونه ای که مخترعان سیلندر کربن در تبریز ناگزیر از ثبت آن در کشور همسایه، ترکیه، شده اند و پس از گذشت حدود هشت سال از تولید نمونه های اولیه محصول دانش بنیان خود هنوز حمایت مالی هیچ نهادی را دریافت نکرده اند. 

حال اقدام دولت مردمی در تصویب اعتبار ۵۰۰ میلیارد تومانی برای توسعه شرکت های فناور و دانش بنیان آذربایجان شرقی، زمینه ساز جهش در این حوزه راهبردی شده است که در صورت بهره برداری درست می تواند علاوه بر تکمیل زنجیره توسعه این خطه در بخش تولید و صنعت، بسترساز ظهور و رشد استعدادهای نهفته دیگری باشد.

بدیهی است که تحقق این مهم مستلزم استفاده بهینه از امکانات موجود و تلاش مضاعف برای عملیاتی کردن برنامه های تدوین شده آینده محور پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی همچون توسعه همکاری های بین المللی است.

[شتاب دانش‌بنیان در آذربایجان‌شرقی با اعتبار ۵۰۰ میلیارد تومانی]
آیین تجلیل از فناوران برتر آذربایجان شرقی در اسفند ماه ۱۴۰۰

امضای تفاهم‌نامه همکاری بین پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی و سازمان همکاری شانگهای

دوم تیر ماه امسال بود که تفاهم‌نامه همکاری مشترک بین دفتر تعاملات علم و فناوری ایران در پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی و شهرک همکاری‌های اقتصادی و تجاری سازمان همکاری شانگهای چین توسط نمایندگان طرفین امضا شد.

بر اساس این تفاهم‌نامه دفتر تعاملات علم و فناوری ایران و شهرک همکاری‌های اقتصادی و تجاری سازمان همکاری شانگهای چین در شهر چینگ‌دائو فعالیت خود را آغاز کرده و فعالیت‌های فناورانه و تجاری مابین شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان ایرانی و کشورهای عضو پیمان شانگهای چین گسترش خواهد یافت.

در این سند، طرفین توافق کردند شهرک همکاری شانگهای در فاز اول فضایی به وسعت یک هزار و ۲۵۰ مترمربع در محل این شهرک واقع در شهر چینگدائو در استان شاندونگ، برای استقرار شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی در اختیار پارک آذربایجان شرقی قرار دهد و تا پایان سال میلادی جاری نیز یک ساختمان چهار طبقه برای این منظور اختصاص یابد.

ژانگ، شهردار چینگ دائو در آیین امضای تفاهم‌نامه مشترک بین پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی و شهرک همکاری شانگهای چین و هفت قرارداد بزرگ با کشورهای عضو و سومین اجلاس سران شرکت‌های چندملیتی، سمینار تجارت و سرمایه‌گذاری کشورهای عضو گفت: چینگدائو شهر اصلی کریدور اقتصادی و پلی بین‌قاره‌ای و نقطه اتکای استراتژیک همکاری‌های دریایی است.

وی افزود: دولت مرکزی چین به چینگدائو مأموریت بزرگی داده است تا بستر جدیدی برای همکاری بین‌المللی در امتداد " ابتکار کمربند و جاده " ایجاد کند که ما آن را به‌عنوان یک انتخاب استراتژیک برای توسعه شهری در نظر گرفته‌ایم و فعالانه برای توسعه شهرک همکاری‌های اقتصادی و تجاری سازمان همکاری شانگهای تلاش می‌کنیم.

ژانگ ابراز امیدواری کرد: زمینه‌های همکاری، ارتباطات و تعمیق تبادلات در عرصه‌های مختلف بین شهر چینگ‌دائو و کشورهای دوست چین در آینده بیش‌ازپیش فراهم شود.

دفتر تعاملات علم و فناوری ایران و شهرک همکاری‌های اقتصادی و تجاری سازمان همکاری شانگهای چین خردادماه سال جاری توسط معاون فناوری و نوآوری وزارت عتف و قائم‌مقام وزیر در امور بین‌الملل و رئیس مرکز همکاری‌های علمی بین‌المللی وزارت علوم در پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی افتتاح شد و پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی به‌عنوان هاب ارتباطی همه پارک‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان کشور به نمایندگی از وزارت علوم و تحقیقات و فناوری برای ارتباط با شهرک همکاری‌های اقتصادی و تجاری سازمان همکاری شانگهای چین فعالیت خواهد کرد.

شرکت‌های دانش‌بنیان مستقر در این دفتر می‌توانند ضمن ارتباط با شرکت‌های چینی با دیگر شرکت‌های دانش‌بنیان عضو سازمان همکاری‌های شانگهای نیز ارتباط فناورانه و تجاری داشته باشند.

[شتاب دانش‌بنیان در آذربایجان‌شرقی با اعتبار ۵۰۰ میلیارد تومانی]

افتتاح مرکز شتاب دهی ساخت داخل در تبریز

اواخر فروردین پارسال بود که شتاب دهنده ساخت داخل در پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی در تبریز افتتاح شد تا ایده های حوزه های مکانیک، ساخت و تولید، بومی سازی و مهندسی معکوس محصولات وارداتی در استان با شتاب بیشتری تجاری سازی شود.

این شتاب دهنده به تیم های متقاضی ایجاد کسب و کارهای نوپا در حوزه ساخت و تولید، خدمات شتابدهی توسعه کارآفرینی ارائه می کند.

ایجاد فضایی جذاب برای جوانان برای برگزاری مسابقات، دورهمی های کارآفرینی و نشست های تخصصی ،کلاس ها و کارگاه های استارتاپی برای توسعه کسب و کارهای فناور محور، از دیگر اهداف این مجموعه است.

این شتاب دهنده ساخت داخل، سومین شتاب دهنده مستقر در پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی است و خدمات استقرار، مشاوره، مانیتورینگ را به تیم های پذیرش شده در دوره شتابدهی ارائه می کند.

این شتاب  دهنده با برگزاری کارگاه ها،همایش ها  و ارائه  مشاوره کسب و کار برای تیم های پیش شتابدهی، زمینه لازم برای تجاری سازی استارتاپ ها و استقرار آن ها در پارک علم و فناوری را فراهم می کند.

حبیب زاده، مدیرعامل شرکت دانش بنیان شیمی پژوهش صنعت و مدیر شتاب دهنده ساخت داخل  در این باره به ایرنا گفت: این شتاب دهنده به کسب و کارهای نوپا در زمینه ساخت تجهیزات و ماشین آلات خطوط تولید خدمات مالی، فکری، تجربی و مشاوره ای ارائه می کند.

وی افزود: ارتباط دهی تیم ها به شبکه ای از سرمایه گذاران، متخصصان و رهبران تجاری و مشارکت در زمینه برپایی نمایشگاه جشنواره و تورهای علمی از دیگر خدمات این شتاب دهنده به ایده های فناورانه خواهد بود.

[شتاب دانش‌بنیان در آذربایجان‌شرقی با اعتبار ۵۰۰ میلیارد تومانی]
تبریز سومین تولید کننده تیوب لیزری سیلد گاز کربنیک درجهان است

فناوران آذربایجان شرقی چه کردند؟

فعالان عرصه دانش بنیان و فناور آذربایجان شرقی در سال های اخیر، پله های ترقی را یک به یک طی کرده و امروز به جایی رسیده اند که اختراعات و ابداعات آنها در تمام مناطق جهان خریدار دارد.

در تبیین این نکته باید گفت که آنان تنها در ماه های نخست شیوع کرونا، ۱۵ محصول فناورانه را برای مقابله با شیوع این ویروس مرگبار در تبریز رونمایی کردند. 

فهرست تولیدات فعالان دانش بنیان و فناور آذربایجان شرقی در یک دهه اخیر، بلندبالاست و طیفی از محصولات متنوع در حوزه های صنعتی، بهداشتی و فناوری را شامل می شود.

طراحی و ساخت دستگاه تراش دیسک ترمز خودرو برای اولین بار در کشور، بومی‌سازی و تولید کیت‌های تشخیص سرطان ها و طراحی و ساخت دستگاه‌های HAVER مورد استفاده در صنایع پتروشیمی از جمله عناوین اختراعات و ابداعات فناوران آذربایجان شرقی در این مدت است.

آنان همچنین طراحی و ساخت دستگاه الکتروگونیا متر دیجیتال برای کاهش دامنه حرکتی گردن، طراحی ساخت دستگاه ترمیم حرارتی آسفالت و سیستم خنک کننده هوای چرخشی را در کارنامه خود دارند.

تولید گاز بی بو، بومی سازی ۱۴۰ قطعه تحریمی، تولید کفش های نانو باکتریایی، بومی سازی دستگاه تنفس مصنوعی، داخلی سازی رزین های دارویی، ساخت سامانه تصفیه آب خاکستری، ساخت پمپ های آبی دو مکشه و تولید پمپ های نفتی از دیگر دستاوردهای فعالان عرصه دانش بنیان و فناور آذربایجان شرقی در یک دو سال اخیر محسوب می شود.

گفته می شود ارزش سالانه طرح و تولیدات فعالان دانش بنیان و فناور آذربایجان شرقی که بیشتر به شکل صرفه جویی در خروج ارز از کشور نمود می یابد، بیش از ۱۰ میلیون دلار است، ضمن اینکه تولیدات تنها یک شرکت در صورت رفع تحریم های نامشروع ضدایرانی می تواند بیشتر از این رقم برای کشورمان ارزآوری داشته باشد.

[شتاب دانش‌بنیان در آذربایجان‌شرقی با اعتبار ۵۰۰ میلیارد تومانی]

ضرورت تسریع در راه اندازی کارخانه نوآوری تبریز

اسفند ماه دو سال قبل بود که استاندار آذربایجان شرقی وقت از راه‌اندازی فاز نخست کارخانه نوآوری تبریز با مشارکت شهرداری خبر داد و بر پیگیری‌های لازم برای جذب اعتبار و مسائل حقوقی این پروژه از سوی منطقه ویژه علم و فناوری ربع رشیدی تاکید کرد.

هر چند ایده تاسیس نخستین کارخانه نوآوری منطقه شمال غرب در تبریز تاکنون محقق نشده است، اما تلاش ها برای این بستر توسعه زا ادامه دارد و از اولویت های مدیریت ارشد آذربایجان شرقی در دولت سیزدهم محسوب می شود.

قرار است فاز نخست کارخانه نوآوری تبریز در فضایی به وسعت یک هزار مترمربع با مشارکت شهرداری احداث شود، امری که تحقق آن در کوتاه مدت مشارکت بخش خصوصی را را گریزناپذیر می سازد و در صورتی که جامه عمل بپوشد، به عنوان نماد توسعه اقدامات فناورانه و نوآورانه می تواند یکی از مهم‌ترین نیازهای جامعه در مسیر توسعه و شکوفایی اقتصادی را برآورده کند
 
قرار بود منطقه ویژه علم و فناوری ربع رشیدی برای جذب اعتبار و مسائل حقوقی در فرآیند راه‌اندازی این کارخانه، پیگیری‌های لازم را از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام دهد که کارها تا حدی پیش رفته است.

با این نگاه بود که اسماعیل قادری فر، رئیس مرکز توسعه فناورهای راهبردی معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری، پارسال در مراسم افتتاح شتاب دهنده میزبان واحد آذربایجان شرقی که از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد، اظهار داشت: استان آذربایجان شرقی و تبریز با داشتن دانشگاه های بزرگ و جامع همچون دانشگاه تبریز، دانشگاه سهند و دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سطح آموزش عالی نقش خیلی مهم و راهبردی دارد.

قادری فر با اشاره به زیرساخت های صنعتی آذربایجان شرقی تاکید کرد: معاونت علمی و  راهبردی ریاست جمهوری، نگاه ویژه ای به آذربایجان شرقی دارد و به همین منظور طی هشت سفر استانی به این خطه از نزدیک با زیرساخت ها و ظرفیت شرکت های دانش بنیان آشنایی کاملی حاصل شده است؛ تنها یک مورد که به نظر می رسد محقق نشده، سرمایه گذاری بخش خصوصی است که با پیشتازی مرکز رشد و نوآوری دانشگاه تبریز این موضوع نیز بر طرف می شود.

رئیس مرکز توسعه فناوری های راهبردی معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری افزود: کارخانه نوآوری استان با حمایت بنیاد نخبگان در حال تکمیل است و باید گفت برای این کار از ظرفیت کارخانه ماشین سازی تبریز هم استفاده می کنیم و برای نقش آفرینی نخبگان برای توسعه و پیشرفت آمادگی کامل داریم.

برنامه ریزی برای تاسیس کارخانه نوآوری در شهرستان میانه

چندی قبل هم تفاهم نامه تاسیس کارخانه نوآوری شهرستان میانه به امضاء رئیس مرکز توسعه فناوری های راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، فرماندار ویژه این شهرستان، رئیس پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی و شرکت مبتکران گسترش ایده و صنعت ایرانیان به عنوان سرمایه گذار بخش خصوصی راه اندازی این کارخانه رسیده است.

بر اساس این تفاهم نامه، کارخانه نوآوری میانه با هدف جذب افراد خلاق و نوآور و ایجاد فضای کار اشتراکی برای آنان، شتاب دهنده ها، استارتاپ ها، کسب و کارهای صنایع خلاق و شرکت های دانش بنیان و فناور در زمینی به وسعت ۲۰۰ هزار مترمربع ایجاد می شود که در فازهای بعدی تا ۵۰۰ هزار مترمربع قابل افزایش است.

صنایع پایین دستی مس و مولیبدن، فرآوری و تولید محصولات با پایه پرلیت و سنگ نمک و صنایع تبدیلی نوآورانه سیب و گل محمدی صنایع محوری کارخانه نوآوری میانه اعلام شده است.

رئیس پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی گفت: بر اساس طرح پیشنهای راه اندازی کارخانه نوآوری میانه، حجم سرمایه گذاری اولیه و مدت زمان کامل راه اندازی کارخانه به ترتیب بیش از ۴ هزار میلیارد تومان و ۶ سال پیش بینی شده است.

واعظی اضافه کرد: طبق این طرح ایجاد ۵ هزار فرصت شغلی، استقرار بیش از ۱۰۰ شرکت کوچک و متوسط فناور و دانش بنیان، توسعه صنایع پایین دستی و کمک به کاهش خام فروشی مس، مولیبدن، پرلیت و سنگ نمک، هدایت طرحهای پژوهشی به حل مسائل کاربردی صنعت، کمک به جلوگیری از مهاجرت نخبگان و و توسعه صنایع تبدیلی کشاورزی از دستاوردهای مورد انتظار احداث این کارخانه خواهد بود.

 
 



اخبار مرتبط

مقام معظم رهبری | نشریه تخصصی پانار | پارس ساختار

کاور آخرین نسخه | شماره بیست و چهار - بیست و پنج | بهار1403

فصلنامه پانار


آخرین خبر ها

Save